9 от най-трудните въпроси на интервю за работа в Apple и как да отговорите!

9 от най-трудните въпроси на интервю за работа в Apple

Apple – иноваторите създали Mac, MacBook, iPhone, iPod, iPad и още много неща, променящи ежедневието ни, начинът на работа и мисленето ни. Милиони хора по Света искат да станат част от екипа на Apple.

Мислиш, че си перфектният кандидат за работа в Apple?
Опитай се да отговориш на 9 от най-трудните въпроси задавани на реални интервюта за работа в Apple.


 1. Имаш две яйца и искаш да разбереш, кой е най-високоят етаж, от който можеш да пуснеш яйце, без да го счупиш. Как ще го направиш?

  Защо ми задават въпроса: Да се разчупи ледът и да се види дали кандидатът има чувство за хумор. Също така, интервюиращият ще получи яснота около аналитичните умения на кандидата и как би проектирал „опит / грешка“ експеримент, което е сходно с писането на код в програмирането.

  Как да отговоря: Усмихни се и покажи на интевюиращия, че ти не си експерт по изчисляване на дистанция за чупене на яйца, но най-лесният начин за да разберем дистанцията е:

  Хвърли едното яйце от втория етаж. Ако не се счупи, продължи да се изкачваш нагоре, докато яйцето се счупи.
  В зависимост от височината, от която ще се счупи яйцето, можем да кажем, че от този етаж, нагоре, яйцата ще се счупят.
  Направи същия опит с второто за да потвърдиш заключението.


 2. Нямаш излишно време и допълнителни ресурси, но изпълнителният директор те е помолил да добавиш 20 допълнителни характеристики към продукта. Какво ще направиш?

  Защо ми задават въпроса: Техническите лидери и техните екипи, често са поставени пред задачата да направят повече с малко средства.  Този въпрос би могъл да се използва, за да се прецени способността на кандидата да управлява ефективно очакваните резултати и да комуникира това, което е възможно да се случи с дадените параметри.

  Как да отговоря: Ако си преминал през подобен казус, сподели как си успял да се справиш със ситуацията на работното място. Интервюиращият не иска да чуе от кандидата, че „защото е заповед от изпълнителния директор, просто трябва да се свърши“. Те искат да чуят реалистични решения и какъв обем работа, може да се очаква да се свърши с този бюджет и това възложено време.
  Добър отговор ще бъде размисъл за това как да се предава информацията и как да се управляват допълнителни искания, дори когато исканията изглеждат непрактични.


 3. Били ли сте някога несъгласен с решението на мениджъра Ви?  Ако е така, как показахте несъгласието? Дайте конкретен пример и обяснете, какъв е бил крайният резултат и как това лице би ви описало днес.

  Защо ми задават въпроса: Интервюиращият често може да бъде мениджър, но дори и да не е, този въпрос помага да се определи как кандидатът се справя с разрешаването на конфликти.

  Как да отговоря: Въпросът може да изглежда лесен, все пак всички имаме пример за момент на несъгласие на работното си място, но това не е моментът за оплаквания. Не използвайте примери, които Ви правят твърде емоционални. Този въпрос, е един от тези, в над които кандидатът трябва да е помислил преди интервюто, но ако не сте, не бързайте, помислете добре за моментитете, в които сте успели да превъзмогнете напрежението. Дайте примери с тези ситуации, ще рефлектира положително на способността ви да приемате заповеди, да управлявате и разрешавате конфликти рационално.


 4. Обяснете на 8 годишно дете какво е модем или рутер и как работи?

  Защо ми задават въпроса: За да покаже дали кандидатът (специалист) може да комуникира успешно с нетехнически запознати лица.  С появата на гъвкавата методика за разработка на софтуер, специалистите по технически въпроси трябва често да взаимодействат както помежду си така и с общността на крайните потребители. Комуникационните умения са от първостепенно значение в съвременните ИТ среди, тъй като специалистите по ИТ често са назначени в множество проекти, които включват сътрудничество с други колеги и външни доставчици.

  Как да отговоря: Рутерите преместват данни през мрежа от взаимосвързани компютри и устройства, като например принтери. Когато данните се придвижват през мрежа, рутерите се уверяват, че информацията е „насочена“ към правилния човек или устройство, които имат уникален адрес в мрежата, наречен IP адрес.
  (Опитайте с прости думи да обясните сложната терминология).


 5. Имате 3 затворени кутии, една само с ябълки, една само с портокали и една с ябълки и портокали заедно.
  Кутиите са грешно надписани, така че нито един етикет не отговаря на действителното съдържание на кутията. Отворете само една кутия и без да поглеждате вътре, вземете един плод. На база на извадения плод как можете веднага да надпишете всички кутии правилно?

  Защо ми задават въпроса: Този въпрос се задава, за да се определи логическото мислене на кандидата. Макар да се появява усещане за изпит, това е добър начин да се определи процесът на мислене на кандидата, когато възникнат проблеми и ще помогне да се проследи линията на мислене за решение.

  Как да отговоря: Независимо дали отговаряте на този или подобен въпрос, разходете интервюиращия чрез мисленето си, за да му покажете пътя на логиката, стигайки до решение. Не забравяйте, че те не се интересуват само от „правилния отговор“, но искат да знаят как сте успели да достигнете до него, за да получат по-подробна представа за начина, по който работите.


 6. Имате 100 монети на една маса, всяка от тях има ези и тора страна. 10 от монетите са обърнати с ези, 90 с тора. Не можете да усетите, видите или по някакъв друг начин да разберете коя страна е нагоре. Как бихте разделили монетите на две купчини, така че да има еднакъв брой монети с ези страна във всяка купчинка?

  Защо ми задават въпроса: Да се ​​определи дали кандидатът има добри умения за слушане.

  Как да отговоря: Всяка монета има ези страна. Просто пребройте и сложете 50 монети във всяка купчинка и сте готови.


 7. Поставете чаша вода върху грамофонна плоча и започнете бавно да увеличавате скоростта. Какво ще стане първо? Дали чашата ще се плъзне/преобърне или водата ще се разлее?

  Защо ми задават въпроса: Този въпрос вероятно ще бъде зададен на кандидат-инженери. Има няколко възможни решения, базирани на редица фактори, така че интервюиращият иска да обходите възможностите стигайки до вашето решение.

  Как да отговоря: 
  Отговорът на този въпрос ще бъде шанс да покажете процес на мислене, когато се сблъсквате с проблеми и достигането до решения. Когато интервюиращият задава въпрос, който има няколко решения, работодателите не търсят „правилния“ отговор, те се стремят да видят дали ще излезете с множество възможни решения и дали ще отразите факторите, които биха довели до проблем. Това е вашият шанс да покажете уменията си за решаване на проблеми.


 8. Какво е по-важно: да се оправи проблемът на клиента или да се създаде позитивно клиентско преживяване?

  Защо ми задават въпроса: Никой търсещ работа няма да отрече значението на двата проблема, но работодателите слушат как отговаряте на въпроса и се опитвате да ви разберът по-добре, чрез отговорът, който избирате.

  Как да отговоря: 
  Бъдете решителни. Въпроси като този може да са трудни, защото искате да подчертаете важността на всеки вариант, но тъй като сте били натоварени с избор, важно е да вземете решение и да рационализирате как сте стигнали до него въз основа на вашите преживявания. Това ще даде възможност на работодателя да разбере как работи умът ви за справяне с проблемите.


 9. Какво бихте направили, ако сте се натъкнали на проблем и имате нужда от помощ? Как бихте формулирали въпроса си на вашите колеги?

  Защо ми задават въпроса: За да покажете желанието си да включвате други умни хора в процеса на решаване на проблеми, вместо да се опитвате да решите проблема сами – което може да отнеме значително повече време и да причини неоправдано забавяне в изпълнението. Способността ви да ангажирате ефективно колегите си ще демонстрира способността ви да си сътрудничите.

  Как да отговоря: Вашият подход ще зависи от сложността на проблема. Първо, идентифицирайте членовете на екипа, които най-вероятно ще имат необходимия опит, за да ви помогнат да достигнете до необходимите решения. Второ, направете крачка назад и обяснете широкия обхват на казусът, за да сте сигурни, че сте в правилната посока – вместо да започнете от решаването на тесния проблем, който може да е възникнал от избора ви на грешен подход при стартирането. След това прегледайте цялостната картина и обособете различните методи за разрешаване.

Как мислите, готови ли сте да работите за Apple?

iCenter, Вашият Apple специалист


Посетете iCenter.bg , където ще намерите всички Apple продукти, аксесоари и още много.

iPhone 7 можете да намерите тук.
iPhone 7 Plus
можете да намерите тук.
Apple AirPods
 можете да намерите тук.
Apple iPhone 7 / 7+ аксесоари можете да намерите тук.

Продуктите са налични и в магазините ни „iCenter“ в моловете- Варна, Бургас и Стара Загора.

(източник) 

 

One comment to “9 от най-трудните въпроси на интервю за работа в Apple и как да отговорите!”
 1. Pingback: Apple TV 4K по-мощен от всеки друг - iCenter News

Вашият коментар