За по-добър живот на батерията

Издръжлива ли е достатъчно батерията на iPhone, iPad, iPod?

Отговорът на този въпрос е Да. Всеки модел iPhone е с различен капацитет mAh, като Apple посочва часове в режим на работа, покой, възпроизвеждане на видео и работа/провеждане на разговор през мобилни данни. Начина, по които се експлоатира устройството е в състояние да съхрани живота на батерията.

Да заредим iPhone, iPad, iPod !


  Apple препоръчва оригиналните зарядни, произведени за устройствата – кабел, адаптер. В случай, че няма близко място, от където да закупите Apple зарядно вариант е да закупите сертифицирано за марката. Марки като Belkin, Scosche, Cellularline, Puro предлагат избор от кабели, адаптери, прехoдници, док станции, преносими батерии, одобрени за iPhone, iPad, iPod.


Apple за момента не предлагат зарядно “плъг” за автомобил, но изброените по-горе марки имат сертификат за същите с 1-година международна гаранцията.

 

Защо батерията се изтощава бързо ?

1. Пътуваме често ?
В случай, че често пътувате това може да е причина за по-бързо изразходване на заряда на батерията, заради смяната на клетки. При активирани мобилни данни (Cellular) изтощаването е по-агресивно, предвид постоянната комуникация, която смарт-устройствата осъществяват за редица проверки и справки. В допълнение зареждането в автомобил, освен удобство е препоръчително да не се извършва редовно, защото батерията е предвидена за зареждане при 1А, 5V.

Съвет: На път спрете мобилните данни при възможност. Когато ползвате навигация за допълнителен асистент, изберете маршрут и продължете без Cellular, до момента, в които не се наложи активацията му или не преустановите пътуването.
За батерията: При зареждане от запалката на автомобила удължете времето за зареждане като пуснете видео на децата си или довършете планираните задачи на устройството, така то ще се зарежда с по-бавни темпове.

2. Зареждаме ли правилно ?
 В ежедневието си не винаги успяваме да изчакаме устройството да се зареди до 100% и на спокойствие. Случва се да го оставим на заряд, но да ни повикат навън и зареждането спира до някъде . Зареждане за 5,10,25 минути периодично може да повреди батерията.

Съвет: Изберете удобно време от денонощието, през което докато Вие почивате да заредите устройството. За повечето това удобно време е докато спим. При други устройството е изтощено в по-кратък период от време и допълнителен захранващ източник е неизбежен да помага, в този случай преносимата батерия е добър вариант, защото може да сте в движение, без да се налага да разкачате кабела.
За батерията: Ползвайте LowPower Mode – ниско енергийния режим, съществуващ от iOS 10 спира ненужните процеси и удължава с няколко часа батерията в готовност.

4. Жив ли е ?
 
В случай, че телефона Ви е изпадал в “кома” без желание за живот е възможно да съществува проблем.


Защо?

1. Препълнена памет е пречка за процесите, в резултат устройството се самоизключва. Възможно е да не се включи, защото не е налична достатъчно памет за извършване на стартиране.
Съвет:  Не препълвайте паметта – оставете си 1 Gb свободни.
Следете свободната си памет в Settings > General > About > Available

2. Рестартирайте! Всяко умно-устройство се нуждае от рестарт и предвид, че в iPhone, iPad, iPod меню няма да срещнете “Restart” , ръчното изключване и включване вършат същата работа.
Съвет:  Устройството се нуждае от 4 секунди покой, след изключване, за да приключи всички процеси – оставете поне 10 секунди време за стартиране.
Не допускайте самоизключване на устройството при малко батерия – по-добре го изключете.
Рестартирайте веднъж седмично.

3. Лоша температура

Излагането на ниски или високи температури, извън посочените в ръководството за експлоатация е риск за батерията.

 Устройството Ви е създадено да работи в температурен диапазон от 16° до 22° C. Излагане на устройството на температура над 35° C е в състояние да повреди необратимо батерията. Същото важи и за зареждане на висока температура – в подобни ситуации софтуера може да ограничи зареждането на устройството над 80% .
В студена среда е възможно намаляне живота на батерията, което е временно отклонение. След осигуряване на нормална за работа температура батерията възвръща отново темповете си.

Да спестим енергия !
Скоро няма да имате достъп до зарядно за Вашето устройство ?
В случай, че процентите са под 10% следете устройството, за да не допуснете самоизключването – предварително ръчно спиране е по-добро решение за батерията, защото ще оставите повече начален заряд.

Имате батерия, но малко – спестете я с тези съвети:
– Активирайте ниско енергиен режим LowPower:
Mode Settings > Battery
– Активирайте автоматичната яркост на екрана:
Settings > Display & Brightness > Auto-Brightness > On
– Преминете на WiFi
– По възможност изключете WiFi, Cellular и Bluethooth
– Деактивирайте опресняването на приложения:
Settings > General > Background App Refresh > Off
– Деактивирайте локация:
  Settings > Privacy > Location Services > Off
– Спрете известията:
Settings > Notifications > Allow Notifications > Off.
– Без покритие на клетките и нисък сигнал:
Активирайте “Airplane mode” от контролното меню.

Комфортна зона за работа:
 

Батерията е болна ?
В случай, че се съхранявате устройството си правилно, но батерията дава симптоми на „болна“ проверете статуса й в Settings> Battery . Когато батерията е повредена телефона извежда статуса й в менюто „Your iPhone, iPad, iPod battery may need to be serviced“.

В този или друг необичаен случай, батерията следва да бъде подменена в оторизиран сервиз. Единствено за iPhone 6S е призната програма за безплатен сервиз на батерии, през първата година между Септември – Октомври  2015г.  (проверете Вашия iPhone 6S в програмата ли е ) .

Дали е остарял ?
Може причината да се крие в часовете работа и години, колкото и да ни се струва, че устройствата са нови и на вид са отлично поддържани и за батерията има капацитет. Средно след четири години максимална експлоатация и добра грижа един iPhone 5S  може да бъде отново нов със смяна на батерия с оригинална!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
One comment to “За по-добър живот на батерията”
  1. Pingback: Intel и 5G в бъдещето на Apple - iCenter News

Вашият коментар